Blog

Blogs Dansen op Donderdag (2017)

Partir c’est mourir un peu

Thank you!

Lieve dansers,

Wat een prachtige vivencia – gegeven door Joanna – hadden we afgelopen donderdag met de dansers die er waren. De mooie dansen en de prachtige tunnel van fluisteringen aan het eind hebben mij enorm geraakt. Zelfs de dag erna liepen de tranen nog over mijn wangen van ontroering en dankbaarheid.

Was je er niet bij, dan breng ik je met deze mail op de hoogte van het nieuws dat ik na de zomervakantie voor een periode ga stoppen met biodanza lesgeven. Ik heb deze keuze gemaakt om in het najaar – naast mijn baan – rust en ruimte te creëren voor het schrijven van mijn monografie (eindscriptie) voor de biodanza opleiding. Dit alles met als doel in januari 2018 af te studeren.

Het is een bewuste keuze, die wel met pijn in mijn hart gepaard gaat. Want ik laat een prachtige groep dansers, een super inspirerende samenwerking met Joanna en een enorm verrijkend leerproces voor mezelf – voor dit moment – los. En dat raakt me veel meer dan ik had verwacht…

Partir c’est mourir un peu – afscheid nemen is een beetje sterven. Zo voelt het precies. Bij deze wil ik jullie allemaal enorm bedanken voor jullie aanwezigheid, jullie dansen en voor alles wat ik van jullie heb mogen zien en leren. Ik neem alle ervaringen mee in mijn hart en laat me erdoor inspireren bij het schrijven. Hoe ik verder ga met lesgeven in 2018 ligt nu nog open. Ik hou jullie op de hoogte.

De ‘Dansen op Donderdag’ – groep gaat na de zomervakantie natuurlijk gewoon verder. Vanaf donderdag 7 september zal Joanna wekelijks de vivencia verzorgen. Ik zal af en toe meedansen en zie jullie graag weer op dansvloeren of andere plaatsen.

Voor nu heel veel liefs!!
Xxx, Vera

Zien & (aan)raken

Lieve dansers,

Vorig weekend ging ik naar een reünie van mijn vroegere lagere schoolklas, helemaal in de Achterhoek. De ochtend van vertrek voelde ik een opgewonden spanning door m’n lijf gaan en tegelijkertijd waren er ook emoties en tranen. Ik had mijn meeste oud-klasgenoten al 38 (!) jaar niet gezien en… zij mij niet! Back to the roots, hoe zou dat voelen? Wie ken ik nog? Wat is er van eenieder geworden? Wat wil en durf ik over mijn leven te vertellen? Alleen de successen of mogen mijn kwetsbaarheden er ook zijn? Gelukkig had ik een lange treinreis om rustig te worden.

Ter plekke kwam de een na de ander aangelopen en het was geweldig om mensen van wie de kindergezichtjes nog op mijn netvlies stonden opeens als vijftigers te zien. We deden een rondleiding door de school en daarna deelde ieder zijn persoonlijke levensverhaal, vaak met een verrassende openheid. Ik was geraakt en ontroerd door mijn oud klasgenoten, allemaal ouder en wijzer, gepokt en gemazeld door het leven, maar in essentie nog steeds zichzelf met vaak dezelfde oogopslag, energie en uitstraling. Iedereen liet zichzelf zien en werd gezien door iedereen. We raakten elkaar en we omhelsden elkaar als oude bekenden. Het was fantastisch, indrukwekkend, ontroerend en gezellig. Ik had een hele zondag nodig om ervan bij te komen ?.

Elkaar werkelijk zien en (aan)raken. Gezien worden en (aan)geraakt worden. Het is zo wezenlijk voor onze levenslust, kracht en energie. Als we niet gezien worden, voelen we ons afgesneden en kunnen we de ander ook niet meer echt zien. Ik sta in zo’n geval in de zombie-stand, mijn hart is op slot en ik ben vastbesloten me niet te laten raken. Ik kan het heus wel alleen. Het voelt natuurlijk helemaal niet fijn en gek genoeg is er vaak maar een klein stapje voor nodig om deze situatie te keren. Soms een stapje van mezelf richting de ander en soms is mijn hart op een kiertje zetten voor toenadering al genoeg. Als dit gepaard gaat met een zachte aanraking, dan komt de stroom van verbinding zomaar weer op gang. Het zijn de kleine bewegingen die het doen: een oogopslag, een aanraking, een gebaar, een woord.

Donderdag dansen we met het thema ‘zien & (aan)raken’. We dansen samen, je mag jezelf laten zien, precies zoals je bent. Je wordt gezien, je mag (aan)raken en je laten (aan)raken. We gaan genieten van wat er is, in beweging en zijn. Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Graag tot donderdag,

Liefs, Vera

Ik, jij, wij, al

Lieve dansers,

Mensen vragen mij regelmatig ‘wat dat nou is, biodanza’. Ik kan dat niet zomaar uitleggen, daarvoor is het te veelomvattend. Wat ik meestal antwoord is: ‘Biodanza is een systeem, waarbij we werken met muziek, beweging en elkaar. Een dansvorm, waarbij het gaat om jouw relatie met jezelf, de ander, de groep (die staat voor de wereld) en het al (het grotere geheel).’ Als ik dan nog vraagtekens zie, voeg ik er aan toe dat biodanza niet iets is om te begrijpen, maar om te ervaren. En vervolgens nodig degene uit om mee te dansen ?!

Vorig weekend was ik in Barcelona, waar ik bij een goede vriend logeerde. We hebben uitstapjes gemaakt, mensen ontmoet en tegelijkertijd deden we alles heel rustig aan, waarbij het ‘zijn’ belangrijker was dan het ‘doen’. Het ging allemaal heel makkelijk, in verbinding en afstemming. Na thuiskomst was er weer werk, een afspraak, een feestje en een samenzijn met mijn familie. En steeds weer ervaar ik hoe belangrijk verbinding en afstemming is. Zelfs met mijn kat doe ik dat ?!

Ik woon alleen en dat betekent dat het een stap naar buiten vraagt om in contact en verbinding te zijn met anderen. Soms is me dat te veel gedoe en trek ik me terug met mezelf. Of ik ga wel uit en heb ’t fijn met de mensen. En als het genoeg is, stap ik weer op. En soms weet ik het allemaal niet zo goed. Wel gaan, niet gaan, wikken, wegen, ik kan mezelf daar behoorlijk mee in de weg zitten. Maar eigenlijk heeft mijn gevoel van welbevinden weinig met de ander(en) te maken. De anderen weerspiegelen slechts mijn eigen staat van zijn. Hoe meer ik in verbinding ben met mezelf en in het hier-en-nu kan zijn, hoe gemakkelijker ik me in het sociale verkeer beweeg.

Verbinding met jezelf, de ander, de wereld en het al is een menselijk verlangen, dat ook wat van je vraagt. Open staan voor steeds weer een nieuwe ervaring. Bereid zijn om telkens opnieuw af te stemmen: op jezelf, de ander en de wereld om ons heen. Jezelf de ruimte geven om te experimenteren, te oefenen, soms op je bek te gaan of met je billen bloot te staan. En al je aspecten (verlangens èn weerstanden) daar in meenemen: de outgoing person, de kluizenaar, de stoere man, de angsthaas, de go-for-it-girl en de twijfelkont. Alles mag er zijn en alles voegt iets toe aan de rijkdom van jouw essentie. De rijkdom die je mag delen met de ander, de wereld, het al.

In biodanza gaat het continu over afstemming. Hoe langer je danst, hoe meer je leert voelen wat voor jou klopt, wat je fijn vindt, waar je grens ligt. Biodanza biedt de ruimte en de veiligheid om hier week in week uit mee te dansen, te experimenteren, te ervaren, te voelen, te zijn en er ook nog van te genieten. Heerlijk, toch?

Donderdag dansen we met het thema ‘ik, jij, wij, al’. Je danst met jezelf, met elkaar, met de groep en met het grotere geheel. In verbinding en met plezier. En alles is helemaal goed zoals het is. Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Jouw levensreis

Lieve dansers,

Het is bijna zomer, de tijd dat veel mensen korter of langer op vakantie gaan. Even weg zijn van de dagelijkse dingen, genieten van een andere omgeving, nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, inspiratie opdoen. Reizen: veel mensen houden ervan. Ik ook ?!

Eigenlijk is het hele leven een reis. We worden geboren, groeien op, worden volwassen, worden oud en sterven. En onderweg gebeurt er van alles. We gaan op pad, bepalen (soms) een reisdoel, slaan nieuwe wegen in, staan stil, keren om, zwerven wat rond, zitten op een dood spoor en kiezen opnieuw. Onderweg ontmoeten we mensen die een tijdje met ons meereizen. ‘Some for a reason, some for a season, some for a lifetime’.

Vaak zeggen we dat ‘de reis belangrijker is dan de bestemming’ en dat ‘je altijd jezelf meeneemt’. Blijkbaar gaat het om ‘onderweg zijn’ en ‘zijn waar je bent’. Ik heb veel gereisd, in Azië, Afrika, Europa, heb veel gezien en gedaan. En altijd kwam (en kom) ik erop uit dat het gaat om de ervaring van het onderweg zijn en de innerlijke reis die ik daar zelf in maak. Dat het de kunst is om in elk moment helemaal aanwezig te zijn om ten volle te ervaren wat er is. Om met al mijn zintuigen te proeven aan mijn omgeving en in mijn hart en lijf te voelen hoe het met me is op die plek in dat gezelschap (of in mijn eigen gezelschap). Als ik mijn leven zo leef wordt een dagje Zandvoort een reis, een rondje Rembrandtpark een avontuur en voegt zelfs snel een boodschap doen iets toe aan mijn reis-CV ?.

Het mooie is dat hoe meer ik in elk moment aanwezig kan zijn, hoe meer ik ook mijn levensreis in z’n geheel kan ervaren. Elke stap is er een op mijn levenspad. En mijn totale leven – hoe lang of kort het ook mag duren – is ook maar een lijnstuk op een langere levenslijn van meerdere levens. En dan is mijn levenslijn er nog maar één uit talloos veel miljoenen. Alles is relatief.

De ervaring in het hier-en-nu is dus waar het om gaat. In biodanza noemen we dat ‘vivencia’. Met onze groep maken we wekelijks een prachtige reis, waarin van alles gebeurt, in elk moment, op jezelf, met de ander, met z’n allen. We trekken samen op, zien elkaar, delen met elkaar, zijn elkaars ‘companions’, week in week uit. Sommige dansers zijn er (bijna) altijd, anderen komen af en toe en soms komt er iemand voor een enkele keer meedansen. Het is allemaal goed, iedereen mag meereizen. For a reason, for a season, for a lifetime ?.

Donderdag dansen we met het thema ‘jouw levensreis’. We gaan op weg, bewegen, lopen, vliegen, zwerven, zwieren, stampen, struinen, ontmoeten, ontspannen. We gaan naar buiten en keren naar binnen. Het wordt een heerlijke ontdekkingsreis. En… je komt altijd weer thuis, want daar ben je al: in jezelf ?. Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Groei & bloei

Lieve dansers,

Het is prachtig weer en mensen trekken massaal naar buiten. De lucht is blauw, de zon schijnt, alles staat in bloei en wereld is op z’n groenst. Alles groeit en bloeit elke lente opnieuw. Groei en bloei is inherent aan ons leven. Een mooi thema om mee te dansen.

Op Hemelvaartsdag kwam ik in het trappenhuis mijn buurvrouw met haar 5 maanden oude zoontje tegen. Ik had de kleine al een tijdje niet gezien en hij was zo gegroeid! Toen ie naar me lachte, liet ik zomaar een paar tranen. Ik was ontroerd door zo’n klein mensje dat groeit en bloeit en daar zelf niets anders voor hoeft te doen dan eten, slapen en veel liefde ontvangen van zijn ouders en broertje. En soms een beetje van zijn benedenbuurvrouw ?!

“Gras groeit niet harder door eraan te trekken”, zei een vriendin lang geleden al tegen me. Ze doelde op mijn drang om alles sneller en beter te willen laten zijn dan het is. Maar dingen hebben hun tijd nodig en groeien gaat vanzelf. Het enige dat je kunt doen is de omstandigheden zo optimaal mogelijk maken om te kunnen groeien. Dat kan door jezelf (en anderen) van dingen te voorzien die je nodig hebt. Van basale dingen als eten, slaap, een dak boven je hoofd tot wezenlijke dingen als een liefdevolle omgeving, zingeving en vooral ook zin ìn je leven. Hoe ‘voedzamer’ deze omstandigheden zijn, hoe meer kans op groei. In alle vormen: fysiek, emotioneel en spiritueel.

Groeidrang is trouwens supersterk! Ga maar na hoe het zit met je eigen groei, je kinderen, de kitten die nu een kat is en ook de brandnetels in je tuin. Groeien gaat met ups en downs, met horten en stoten, met spurten, sprinten, stuipen. Vaak zien we pas hoeveel we gegroeid zijn als we terugkijken naar hoe het een jaar (of langer) geleden was.

In biodanza creëren we de optimale omstandigheden om te groeien en te bloeien: een veilige groep, oefeningen van liefde en ruimte voor jou om te zijn wie je bent. Precies op dit moment op jouw levenslijn, of je daar nou een lineaire, cyclische of spiraalvorm in ziet. Als je danst in het hier-en-nu, gaat groeien en bloeien vanzelf.

Enneh…, je kunt niet achteruit leven, dus vooruit met die geit! Dans je mee?! Ik ben er ook, want tja… onkruid vergaat niet ?!

Graag tot donderdag 1 juni,

Liefs, Vera

Vier je vrijheid

Lieve dansers,

Vandaag – nu ik dit schrijf – is het Bevrijdingsdag en vieren we in Nederland dat we in een vrij land leven, waar we zonder oorlog en onderdrukking in vrijheid met elkaar kunnen leven. Doen we dat ook daadwerkelijk? Als ik zie wat er in de wereld gebeurt, dan wordt duidelijk dat er nog niet overal vrijheid, veiligheid en vrede is.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is een gouwe ouwe, wat mij betreft. Wat betekent vrijheid eigenlijk voor mij? Waar voel ik vrijheid? Kan ik werkelijk vrij zijn? En kan ik ook vrij laten? Vrijheid is voor mezelf staan, mezelf kunnen uitdrukken, mezelf zijn zonder toestemming van anderen. Vrijheid is me vrij kunnen bewegen in de hectische wereld van drukte, sociaal verkeer, (vermeende) verplichtingen en honderdduizend keuze-opties. Vrijheid is ruimte innemen, risico’s durven nemen, mijn grenzen oprekken met respect voor de grenzen van anderen. Vrijheid is ruimte voelen binnen de omstandigheden zoals ze zijn. Hmm…, met kat, hypotheek en mezelf om voor te zorgen, heb ik best een vrij leven. Ik kan gaan en staan waar ik wil, omgaan met wie ik wil en mijn eigen keuzes maken. Ik ben zo vrij als een vogel… en toch voelt dat niet altijd zo….

Want ik heb ook mijn begrenzingen door de moetens en mogens die ik mezelf opleg. Op mijn ene schouder zit de Slavendrijver die me opjaagt en me wijst op de lange to-do-lijsten die er nog liggen. Op de andere de Hypochonder die me angst voor ziekte en verval aanjaagt. Er is de Perfectionist die met half werk geen genoegen neemt. De Calvinist die me vertelt dat ik rust en fijne dingen ‘in het zweet mijner aanschijns’ eerst moet verdienen. De Underdog die me opdraagt anderen altijd voor te laten gaan. En last but not least de Criticus die almaar doortettert met zijn commentaren. Wat een Circus van Beperkingen. Ik krijg er hoofdpijn, buikpijn, schouder-, knie- en teenpijn van ☹. Help, ik verlang naar vrijheid, maar hoe dan?

Mijn sleutel vind ik door in het hier-en-nu al die Beperkers te omarmen en ze te respecteren voor hun ongetwijfeld beste  bedoelingen. Het zijn de beschermers van mijn gekwetste hart. Als ik mijn hart durf te openen voor alles wat er is en elke gedachte en emotie welkom heet, kan ik weer contact met mijzelf voelen en uit mijn hoofd afdalen naar mijn lijf en hart. Ik adem, ik laat verzet los en geef me over aan vertrouwen en veiligheid. En dat brengt vrijheid. Hoe meer vrijheid ik in mezelf ervaar, hoe meer vrijheid ik de ander(en) kan laten. Hoe meer vrijheid ik kan laten, hoe vrijer ik me voel. En hoe vrijer ik me voel, hoe meer ik in verbinding met de wereld kan zijn en mijn bijdrage kan leveren. Hoe vrij is dat? ?

Biodanza biedt de ultieme ruimte om je (bewegings)vrijheid te dansen. De dansvloer is je speel- en ontdekruimte om te voelen waar jouw vrijheid zit en waar je tegen grenzen aanloopt. In contact met jezelf, de ander en de groep kun je hier op een unieke manier mee experimenteren. Je ervaring kan intens zijn en je mag hem ook steeds weer loslaten en in vrijheid verder dansen. Want je bent altijd vrij om aan te geven of en in welke mate je in verbinding met de ander wil zijn. Vrij om jouw eigen unieke dans te dansen. Er is geen goed of fout, er is enkel jouw ervaring in jouw hier-en-nu. Daar zit de sleutel naar ware vrijheid. Een vrijheid om te vieren.

Vier je vrijheid! Dans je mee?

Graag tot donderdag,

Liefs Vera

Delen is helen

Lieve dansers,

‘Delen is het nieuwe hebben’, las ik onlangs. Het betrof een verwijzing naar de nieuwe ‘deel- en ruileconomie’ die almaar groeit. We hechten minder aan bezit en meer aan de ‘waarde’ van dingen. En niet alleen van dingen, ook kennis, expertise, contacten, gedachten en emoties worden op grote schaal online en offline gedeeld. Alles vanuit het principe van overvloed: wat je geeft krijg je terug, in veelvoud. Als we delen worden we allemaal rijker.
De afgelopen weken had ik behoorlijk wat te verwerken. Er waren dingen die me diep raakten en ik kwam in aanraking met oude pijnplekken (au!). Mijn strenge criticus vond dat ik er maar helemaal alleen doorheen moest ploegen. Mijn lijf protesteerde met spanning, stress en slapeloze nachten. Maar ja: eigen schuld, dikke bult en iets met billen en blaren… Wat een hardheid naar mezelf ☹. Gelukkig hield ik het niet lang vol en zocht ik contact met lieve vrienden en zij met mij. Het gaf me ruimte om te delen wat er in mij leefde, hoe pijnlijk en kwetsbaar ook. Delen, huilen, gezien en gehoord worden leverde opluchting en ontspanning. Ik voelde mijn lijf tintelen, mijn levensstroom weer op gang komen en ik kon verder met mezelf.  Er was weer een stuk geheeld. Over waarde gesproken… ?

Biodanza geeft ons steeds weer de mogelijkheid om vanuit ons hart te delen. We delen onze ervaringen, onze gedachten, onze emoties. Dat kan met woorden, zoals we dat in de begincirkel doen. En zonder woorden: in onze dansen door beweging,  expressie en (oog)contact. Alleen al door aanwezig te zijn, delen we met elkaar. En als we stukjes van onszelf delen nodigen we de ander uit hetzelfde te doen.

In jouw dans deel je een stukje van jezelf, van wat er in jou leeft. Dat kan spannend zijn, want je stelt je open en kwetsbaar op. Maar precies dat geeft jou waarde en maakt je tegelijkertijd ontvankelijk voor het delen van andere mensen. Door liefdevol te delen in alles wat er is, kunnen we ons plezier vergroten, onze pijnen helen en voelen we ons levend.

Enneh…, delen kan altijd. In ‘good and bad times’ en in alles wat er is: lach en traan, blij en bagger, pret en prut. Alles mag er zijn en alles kan gedeeld (en geheeld) worden.

Liefs, Vera

Energie!

Lieve dansers,

Energie is een interessant fenomeen. Soms bruisen we van energie, soms zijn we niet vooruit te branden. De lentezon geeft nieuwe energie en tegelijkertijd hoor ik mensen over voorjaarsmoeheid. Hoe zit dat nou? En hoe is dat voor jou?

Als ik naar mezelf kijk zie ik behoorlijke ups & downs in energie. Afgelopen week was ik ronduit moe. Ik deed mijn werk, mijn sport, mijn huis- en regeldingen, heb vrienden gezien, maar het ging met allemaal met ‘moeite’. Bij tijd en wijle voelde het als waden door dikke modder. Geen energie meer, aargh ☹! Mijn eerste reactie is weerstand (ik wil mijn energie terug!) en angst (dit blijft altijd zo, ik heb iets ernstigs…). Vervolgens ga ik ‘maatregelen nemen’:  rust-reinheid-regelmaat, minder-suiker-meer-slaap, vitamine boost, naar buiten, bewegen, prikkels mijden, huis opruimen, agenda leegmaken, beeldschermen uit. Allemaal zeer heilzaam uiteraard. Alleen… het zijn en blijven oplossingen van buitenaf. En eigenlijk weet ik vooraf al dat ik zo’n ‘regime’ precies een halve dag volhou. Why even try ??

Het omslagpunt komt als ik terug ga naar mijn lijf en mezelf toesta te voelen hoe het met me is. Als ik de emoties laat komen en gaan en liefdevol naar mezelf blijf. Als ik expressie geef aan wat ik voel, in woorden, daden of dans. Als ik mijn idee over hoe het zou moeten zijn loslaat. Pas kan ik de energiestroom die in mij is weer voelen, me er aan overgeven en erop vertrouwen. En dan voel ik vanzelf wanneer het tijd voor actie is en wanneer ik wil uitrusten.

Alles is energie en energie is er altijd. Ook jij bent energie. Of je nou hoog of laag springt, bruist of kruipt, onder de bovenlaag zit jouw levensenergie. Het vlammetje dat altijd brandt en jou voorziet van vitaliteit en levenskracht. Biodanza nodigt je uit om telkens opnieuw contact te maken met die bron van levensenergie en daarmee te dansen. Snel of langzaam, expressief of ingetogen, op jezelf of met elkaar. Jij danst met jouw energie, precies zoals die op dat moment is.

Dans je mee?

Graag tot donderdag,

Liefs Vera

Jouw centrum, jouw leven

Lieve dansers,

Ken je dat gevoel dat je geleefd wordt? Dat de omstandigheden jou bepalen? Dat je heen en weer geslingerd wordt door dingen buiten jouzelf? Of door de dingen die je jezelf oplegt? Ik wel ?!

Er gebeurt van alles om mij heen. Mensen vragen of verwachten iets van me en ik beweeg mee met de beweging van anderen. Ik moet veel van mezelf – van alles doen, van alles voelen, daar naar handelen, weten hoe het zit, een duidelijke richting hebben, controle houden – en dat levert spanning. En dan zijn er nog gedachten en emoties die me uit balans brengen. Ik verlies energie, voel me een zombie en alles gaat knagen. Niet fijn ☹!

Herkenbaar? Hoe kom je daar weer uit? Niet door alles te willen begrijpen of oplossingen te bedenken. Wel door terug te gaan naar je lijf en contact te maken met je centrum. Door te voelen wat je lichaam je vertelt. Door zacht en liefdevol te zijn naar alles wat zich in je lijf aandient. Door te ademen, je bekken, buik en hart te voelen. Door met je blote voeten op de aarde te staan en te bewegen. Door te dansen en te voelen dat je aanwezig bent, dat je er mag zijn. Door jezelf te blijven voelen in het contact met anderen. Door te ervaren dat jij jouw unieke plek inneemt in de wereld.

Jij bent het (stralende) middelpunt in jouw leven. Je speelt de hoofdrol in jouw levensfilm. Andere mensen zijn naasten, passanten en figuranten die fungeren als spiegels voor wie jij bent en wat jij ervaart. Het mooie is: je bent scenarist, regisseur en hoofdrolspeler in één. Je creëert en leeft jouw eigen leven. Wat een avontuur! Dans je jouw leven met ons mee? Je bent van harte welkom!

Graag tot donderdag,

Liefs Vera

Vier het leven!

Lieve dansers,

Op 8 maart is het internationale vrouwendag en…, het is de dag waarop ik – bij leven en welzijn – mijn 50e verjaardag vier!

Als ik daar bij stil sta, dan komen er veel gevoelens voorbij. Dankbaarheid dat ik er nog steeds ben, dat mijn hart klopt, dat mijn lijf werkt, dat ik emoties kan voelen, dat ik dingen kan doen, met lieve mensen mag zijn, relaties kan aangaan, mag leren en groeien. En de andere ‘andere kant’: het ouder worden, dat m’n lijf soms piept en kraakt, dat ik krassen op m’n ziel heb, dat ik in dit leven geen moeder en ook geen concertpianiste zal worden, dat ik sommige dingen van m’n levensdagen nooit aan- of af zal leren, dat nog altijd dit en nooit dat en had ik maar zus en zal ik ooit zo?! Eh…, dat er van alles ‘anders had moeten zijn’ dan het is??! Ik kijk nu in de spiegel en lach naar mezelf. Ik ben wie ik ben en ik hoef niemand anders te zijn. Als dat de meerwaarde van ouder worden is, nou dan teken ik graag bij! Wat een heerlijkheid J!

Dingen zijn zoals ze zijn, niet zoals we vinden dat ze moeten zijn. In biodanza word je uitgenodigd helemaal te zijn wie jij bent. Er hoeft helemaal niets aan jou te veranderen. Je bent namelijk helemaal goed zoals je bent. Met alles erop en eraan, met alles wat je bent, voelt en ervaart. Je bent er, je leeft en dat is per definitie iets om te vieren!

Graag nodig ik je uit om jouw leven met ons te vieren. Ik zorg voor een mooie vivencia en trakteer op wat lekkers na afloop.

Dans je met ons mee? Je bent van harte welkom!

Graag tot donderdag,
Liefs Vera

De stem van je hart

Lieve dansers,

Dinsdag 14 februari is het Valentijnsdag en in de winkels zie ik overal harten liggen: kaarten, chocolade, knuffels en nog veel meer. Het hart staat centraal en de commercie biedt ons alle kansen om ons hart te laten spreken.
Hmm, eens even voelen: wat betekent mijn hart voor mij eigenlijk? Vanmorgen tijdens het sporten voelde ik mijn hartslag omhoog gaan. Ik ben dan enorm blij dat mijn hart klopt, dat het mijn lichaam in leven houdt en me vitaliteit en energie geeft. Als ik enthousiast of blij ben, maakt mijn hart een sprongetje. Soms slaat mijn hart op hol en hou ik het maar nauwelijks bij. Dan weer wordt het koud om mijn hart, huilt mijn hart en ja – het heeft ook wel eens aan diggelen gelegen. Mijn hart is groot en klein, open en gesloten, vol vuur en verlangen en soms gevuld met pijn. Maar als ik in emotionele tijden de moed heb om naar binnen te gaan en de stilte werkelijk toe laat, dan hoor ik een zachte fluistering: ‘…ik ben er altijd voor je…’. Dat ontroert me dan. Mijn hart, ik kan er altijd naar terug.

 Biodanza is de dans van het leven: zo lang je hart klopt, leef je. Biodanza nodigt ons uit vanuit ons hart te leven en de wijsheid van ons hart te leren kennen. In onze dansen volgen we ons hart. We maken verbinding met ons eigen hart en dat van anderen. Ik nodig jullie uit om donderdag te komen dansen vanuit je hart met alles wat daar is, hoe het ook voelt en wat je er ook in meedraagt.

 Wat zegt jouw hart? Dans je met ons mee? Je bent van harte welkom!

Graag tot donderdag,

Liefs Vera

Hier & nu

Lieve dansers,
Gistermiddag gaf ik een biodanza workshop aan een fijne groep dansers. Wat me er in raakte was de schoonheid van de unieke ervaring van iedereen en de gezamenlijke ervaring die we met z’n allen deelden. Dat moment van die zondagmiddag op die locatie met die groep mensen komt in die vorm nooit meer terug.
Als ik terugkijk op mijn week dan zie ik momenten van liefde, inspiratie, flow, verbondenheid, vriendschap, kracht, lol, lach, energie, stress, spanning, angst, strijd, onrust, twijfel, kwetsbaarheid, traan, grom, grmbl, knaag, gewoon, saai, gaap, tja, huh, ik-weet-het-niet en het-zal-wel. Wat een circus! Vervolgens zie ik mezelf er achteraan hollen om het allemaal te willen begrijpen, sturen, controleren en veranderen. Een hopeloze ratrace die me steeds verder weg brengt van waar ik werkelijk wil zijn: verbonden met mijzelf in het hier en nu. Gelukkig komt er altijd een moment dat ik het doorzie, er zachtjes om glimlach en er domweg mee ga bewegen. Alles komt en gaat. Ik ben er al. En ik blijf nog even J.
Biodanza nodigt je uit om ‘in vivencia’ te zijn. Vivencia is ‘een intense ervaring in het moment’. Je gaat uit je hoofd, in je lijf om te ervaren wat er op dat moment in jou is. Elke stap, elke dans, elke ontmoeting is nieuw en fris. Je kunt het niet plannen of bedenken. Je hoeft het enkel te ervaren, in je lijf en in je hart, precies zoals het is, zonder etiket van ‘goed of fout’. Als we onszelf toestaan helemaal aanwezig te zijn bij wat er is, kunnen we elk moment als compleet nieuw ervaren. En dan komt er rust en ruimte om te genieten van de enorme rijkdom van al die ervaringen. De rijkdom van het hier-en-nu J!
Ik nodig je uit om de rijkdom van het hier-en-nu met ons te dansen. Dans je mee? Je bent van harte welkom. Is biodanza nieuw voor je? Dan is dit je kans op jouw unieke eerste ervaring J!
Graag tot donderdag,
Liefs Vera

Step by step

Lieve dansers,

Het is een mooie dag vandaag, het is koud en de zon schijnt. Ik liep vanmorgen buiten en werd me opeens bewust van elke stap die ik zette. Langzaam werd ik steeds rustiger; simpelweg door een kleine wandeling in het park.
Mijn leven is behoorlijk in beweging op dit moment. Dat voelt heerlijk en rijk en ook wiebelig en chaotisch. Zodra ik denk dat ik het allemaal wel begrijp en ‘onder controle’ heb, gebeurt er weer iets en moet ik erkennen dat controle en zekerheid niet bestaan. Het leven neemt zijn eigen weg. Ik mag me daaraan overgeven, meegaan met de stroom of er dwars tegenin als dat nodig lijkt.

Wat ik steeds weer kan doen, is stappen zetten. Eén stap tegelijk, in de richting die op dat moment het beste voelt. Step by step – no hurry, no worry – op de ontdekkingsreis die leven heet.
Een stap waar ik veel zin in heb is jullie aanstaande donderdag mee te nemen in een vivencia met het thema ‘Step by Step’. Ik nodig je van harte uit om mee te dansen en jouw eigen stappen te zetten. Eén stap tegelijk: langzaam of snel, alleen of samen, aards of luchtig, vloeiend of vurig, creatief of chaotisch. Elke stap heeft zijn eigen kwaliteit en is onderdeel van jouw dansreis èn van de reis die we samen maken. Dans je mee?

Is biodanza nieuw voor je? Dan is dit je kans om die eerste stap te zetten J!

Graag tot donderdag,

Liefs Vera

Blogs biodanza met Vera – vrouwengroep FemmeGym (2016)

Dank jullie wel!
Wat een prachtige vivencia hadden we op 3 december en wat een geweldige groep vrouwen stond er op de dansvloer. Ik was overweldigd (nog steeds wel een beetje…) en ben superblij met zo’n mooie afsluiting van de lessenserie aan de vrouwengroep op zaterdagmiddag. Heel veel dank aan alle vrouwen die meedansten op 3 december en alle weken daarvoor. Dank voor jullie dans,  betrokkenheid, warmte en gezelligheid. Voor mij was het een prachtige reis, met ups & downs, lach en traan en ik voel me dankbaar.

Afgelopen zaterdag was ook de laatste les met supervisie. Ik ga nu even genieten van een (welverdiende) winterstop. Hoewel…, er zijn alweer nieuwe plannen in voorbereiding J! Volgende week lezen jullie er meer over. Veel liefs en fijn weekend!

Enjoy & relax

Dit weekend lag ik in een beetje in de lappenmand. Ik had veel te doen en tegelijkertijd riep mijn lijf om rust. Er zat niet veel anders op dan me eraan overgeven, een paar dingen laten gaan, en zoveel mogelijk ontspannen. Een massage deed me veel goed en langzaam voel ik me beter en heb ik weer energie om in beweging te komen. Dansen is een heerlijke manier om te genieten en ontspannen. Het thema van zaterdag is dan ook ‘enjoy & relax’. We zijn al met een prachtige groep vrouwen en je kunt er zeker nog bij! Heidi danst ook mee als supervisor. Het is mijn laatste supervisie, dus het wordt extra feestelijk. Dans je mee?

Voor instant ontspanning: “Relax, nothing is under control!” J

Alles is liefde

Gisteren danste ik mee op een dansdag in Amsterdam. Het thema was ‘Liefde in je leven’ en we werden  uitgenodigd alle liefde in de wereld door ons heen te laten stromen. Door storm en regen fietste ik naar de locatie en ondanks mijn weerstanden kon ik zowaar liefde zien in de barre weersomstandigheden. Op de dansvloer waren veel bekenden en ook (voor mij) compleet nieuwe mensen. Samen bewegen en ontspannen leverde verrassende ervaringen op. Zo heb ik geheel nieuwe dingen ontdekt bij bekenden en kon ik in vertrouwen samenzijn met vreemden. Hoe kan dat toch? De sleutel is liefde: voor jezelf, voor de ander, voor de wereld, voor alles wat er is, precies zoals het is. Er is geen goed of fout, er is alleen de ervaring in het moment. Daar dansen we mee, week in week uit. Alles is liefde, dans je mee?

Creativity-2

Zaterdag dansen we verder in de lijn van creativiteit. Mensen zijn creatieve wezens, creativiteit zit in ons allemaal. Tekenen, schrijven, schilderen, componeren en beeldhouwen zijn bekende vormen van kunst en creatie. Maar ook de manier waarop je je leven invult, vormgeeft aan je gezin of werk is je eigen creatie. Creativiteit zit in alles: van ’s ochtends kiezen wat je aantrekt tot problemen oplossen op je werk tot het koken van je avondmaaltijd. Creativiteit vraagt ook iets van ons: energie, commitment, pro-activiteit, openheid, contact, overgave en bezieling. En dit rijtje kan ik nog eindeloos aanvullen. In dans kunnen we spelen met onze creativiteit. Elke dans is jouw unieke creatie en/of die van jou in samenspel met anderen. Zaterdag dansen we met onze creativiteit in onze fijne vrouwengroep. Dans je mee?

Creativity

Gisteravond ging ik slapen in het volste vertrouwen dat ik vanmorgen wakker zou worden op de legendarische dag waarop de eerste vrouwelijke president van Amerika gekozen zou zijn. Toen ik de nieuwsflard ‘…gaat die muur er ook echt komen?’ hoorde, wist ik dat het anders was gelopen. Ik ben sprakeloos, flabbergasted. Wat een geweldige dag voor de wereld en zeker ook voor alle vrouwen had kunnen worden, is nu…, ja wat eigenlijk? Wat gaat dit betekenen? Wat zal het brengen? Zucht. Adem. Ik heb geen woorden, (nog) geen nuances. Laten we er mee dansen zaterdag. Creatief bewegen en voelen dat er altijd een weg is om liefde in de wereld te brengen. Women United in Creativity. Dans je mee?

We go together – 2

Zaterdag dansen we verder met het thema ‘We go together!’ In het dagelijks leven bewegen mensen zich in allerlei groepen. We verhouden ons steeds opnieuw met onszelf en onze omgeving. Meerdere keren per dag ga je (mini)relaties aan met de mensen om je heen. Of het nou met je partner, je kind, je buurvrouw of je collega is: er is een vorm van contact, er ‘gebeurt iets’. Dat ‘iets’ kan variëren van een vluchtige groet tot een intiem samenzijn. Het is belangrijk om jezelf goed te blijven voelen, dat maakt je contacten echter, oprechter, makkelijker en leuker. Op de dansvloer kun je hier naar hartenlust mee experimenteren. In ritmische dansen zet je jezelf letterlijk neer, zodat je daarna als vanzelf in tweetallen of met z’n allen danst. In langzame dansen kunnen we samen ontspannen. Zo valt er eindeloos veel te ontdekken. Er is geen goed of fout, er is alleen maar jouw ervaring. De groep is elke week nieuw en vol verrassingen J! Just go for it en dans mee!

We go together

Wat een bijzondere workshop hadden we vorige week. We dansten met een prachtige groep; een mooie mix van ervaren dansers en vrouwen die voor het eerst (in deze groep) dansten. We voegden ons heel gemakkelijk en vloeiend tot een geheel. Wekelijks vertel ik dat het biodanza-systeem rust op drie pijlers: muziek, beweging en de groep. De groep is essentieel: je danst oefeningen alleen, in tweetallen of met de hele groep. Elke dans levert jou een ervaring op over jouzelf, jouw ‘relatie’ tot de ander en jouw plek in het geheel. Het fijne is: je hoeft er niet over na te denken :-)! Door simpelweg te dansen, krijg je die ervaring vanzelf. Hoe meer van deze ervaringen je opdoet, hoe meer je groeit in bewustzijn. Dat levert ontspanning en plezier. Niet alleen op de dansvloer, maar ook in je dagelijks leven. Enneh… samen dansen, delen en na afloop theeleuten is ook gewoon heel leuk en gezellig. Het kan elke zaterdagmiddag, ik verheug me er al weer op. Ben je erbij?

Herfstkleuren

Het is al laat op de avond en terwijl ik dit schrijf is het buiten donker en valt de regen met bakken uit de lucht. Wat een genot om hier hoog en droog in mijn verlichte huis te zitten met lampjes en kaarsjes aan. Ik geniet van de herfst, het is een kleurrijk seizoen. Het is de tijd om erop uit te trekken,   door gekleurde bladeren te banjeren en nieuwe dingen te ondernemen. Tegelijkertijd voel ik het verlangen naar rust en bij mezelf zijn en mijn innerlijke kleurenlandschap te verkennen. Voor veel mensen is het herfstvakantie. Een mooie week om te dansen met alles wat er op dit moment in je leeft. Welke kleur, geur of smaak je ook ervaart bij jezelf en in je leven, je kunt er altijd mee dansen. Ritmisch of vloeiend, expressief of ingetogen. En als we dat samen doen, wordt het nog kleurrijker :-). Dans je mee?

Actie en ontspanning

Het is herfst en ik voel in mezelf een groeiende behoefte aan rust. Hoe fijn ik het ook vind om actief te zijn, mensen te zien en dingen te ondernemen, er is ook tijd nodig om alle activiteiten en indrukken te laten bezinken. Echt ontspannen vind ik lang niet altijd makkelijk. Ik ben eigenlijk best een ‘actie-junk’: heb altijd wel een doel voor ogen of een plan paraat. Met mijn wilskracht zit het meestal wel goed. Maar ontspannen en de dingen even op hun beloop laten, uitrusten, loslaten, voelen wat er is…, daar moet ik echt ‘moeite voor doen’. Lekker tegenstrijdig, he? Toch voel ik hoeveel goed het me doet, als ik wèl ontspan, lekker aanrommel met mezelf, de tijd en de neverending actielijstjes. Tot ik weer kan voelen wat de volgende stap gaat zijn………

Actie en ontspanning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In biodanza ervaren we dat in iedere workshop opnieuw. Het eerste deel is actief, ritmisch, speels en levendig. Daarna is er een rustiger deel om te vertragen, bij jezelf te komen en het voorgaande te laten integreren. Zaterdag dansen we met het thema actie en ontspanning. Ook in actieve dansen zit rust en in rustige dansen actie. Het is een prachtig samenspel van actieve ontspanning. Dans je mee?

Vier het leven!

Zaterdag is het thema ‘Vier het leven!’

Is het leven dan één groot feest, zoals je mensen wel eens hoort zeggen? Dat hangt er van af wat je onder feest verstaat. Als feest betekent dat alles altijd alleen maar leuk en  fijn is, dan is het leven niet altijd feest. Als je feest ziet als een rijkdom aan ervaringen: mooie, moeilijke, spannende, gekke, verdrietige, ontroerende en nog veel meer, ja dan is het leven een feest van ervaringen. Het feit dat wij mensen deze ervaringen in ons lijf en leven kunnen opdoen, is wat mij betreft zeker iets om te vieren. Afgelopen maandag was ik op een crematie. Een vrouw van mijn leeftijd was overleden na een intense strijd. Het was een indrukwekkende bijeenkomst met veel emoties en ik was blij dat ik erbij was voor de mensen die me na staan. Na afloop heb ik met mijn moeder geluncht in het zonnetje, met een glas wijn erbij. We hebben geproost op het leven. Juist omdat het zo kwetsbaar en dus zo kostbaar is. Het leven vieren, precies zoals het is. Dat is wat we in biodanza doen, gewoon door te bewegen en te dansen met wat er is. En te genieten van de rijkdom aan ervaringen. Dans je mee?!

Dance your heart out

Gisteren deed ik mee aan een biodanza verdiepingsdag in Amsterdam. Het was heerlijk om zelf weer eens als deelnemer aan zo’n dag mee te doen. Ik kon er helemaal in gaan en genieten van de mooie dansen en het samenzijn. Wat me altijd weer opvalt is hoe fijn het is om te bewegen. Alleen al de fietstocht er naar toe door parken en langs water voelt heilzaam. Vervolgens twee dagdelen dansen en na afloop weer op de fiets terug. Daarna heb ik zelfs nog een rondje park gewandeld, gewoon omdat het zo lekker is om even buiten te lopen en alle indrukken van de dag te laten landen. Bewegen houdt me vitaal en fris en doet muizenissen in m’n hoofd verdwijnen. Dansen is bewegen en is dus ook gezond: voor lichaam en geest. Biodanza is gezond voor lijf en leden. En ook voor je hart, in alle opzichten J! Dance your heart out, zaterdag kan het weer! Ben je erbij?

Indian Summer

Indian Summer en wow, wat een tropische temperaturen hebben we deze dagen. Het is gewoon te warm om actief te zijn. Ik heb vandaag gewerkt in een kantoor waar het kwik tot 34 graden steeg! En dan mijn vitaliteit blijven voelen, puf puf. Toch lukt het me wel. Zolang ik niet in de weerstand ga, maar me overgeef aan de warmte en mijn activiteiten er op afstem, kom ik een heel eind. Rustig doorademen, langzaam bewegen, veel drinken en de koelste plekjes opzoeken. Zo doet mijn kat dat ook J! Afstemming dus op dat wat er is. Daar gaat biodanza elke week opnieuw over. Zaterdag dansen we weer in de lijn van vitaliteit. In afstemming wat er op dat moment is. Een fijne groep vrouwen, een koele zaal, lekkere muziek en samen dansen. Niks moet, (bijna) alles mag. Ben je erbij? Je bent van harte welkom!

Sweet September

De zomer is nog volop in het land en tegelijkertijd is het al bijna september. September is mijn favoriete maand:  de maand waarin veel mensen terug zijn van vakantie en alles weer begint. Kinderen gaan weer naar school en volwassenen gaan werken, weer sporten of beginnen een nieuwe cursus. Het festivalgedruis is voorbij en met de Uitmarkt is het nieuwe culturele seizoen geopend. De zomer is nog voelbaar en het najaar schemert er al zachtjes doorheen. Herfst en winter zijn nog oningevuld, het voelt alsof alles nog mogelijk is. September kent voor mij een zoet gevoel van weemoed waar ik heerlijk op meedein. Sweet September, mmm…

Op zaterdag 3 september starten we weer met biodanza voor vrouwen op de zaterdagmiddag. De lessen lopen door t/m zaterdag 17 december. In deze periode zullen we aandacht besteden aan de vijf lijnen van vivencia, waar ik in de lessen meer over zal vertellen. De maand september staat in het teken van ‘vitaliteit’. Vitaliteit gaat over je elementaire gevoel van leven, bewegen, activiteit en ontspanning. We gaan er lekker mee dansen. Ik heb er zin in! Jij ook? Je bent van harte welkom!

Let even op: vanaf 3 september is de les van 16.00 – 17.30 uur, dat is een half uurtje later dan voorheen. Inloop is om 15.50u, zorg dat je op tijd bent, zodat we om 16.00u kunnen starten. Uiteraard is er thee en samenzijn na afloop.

Summertime

Zaterdag dansen we nog één keer voor de zomervakantie begint. Het thema is dan ook: Summertime J! In de zomer is het langer licht en gaan we na het werk en in de weekenden massaal naar buiten. De stad bruist van de evenementen en festivals, parken zitten vol en veel mensen gaan op vakantie. Het lijkt wel één groot feest. Tegelijkertijd gaat het leven gewoon door, met dagelijkse dingen, ups & downs, lach en traan. Het leven is rijk gevuld, met ‘ingrediënten’, die zoet, zuur, zout of bitter smaken. In biodanza word je uitgenodigd alles wat zich voordoet te ervaren, gewoon voor wat het is. En daarmee te dansen op jouw manier, in telkens weer een nieuw moment. Hoe verfrissend is dat?! J! Dans je mee?

Deze workshop is de laatste voor de zomervakantie. Ik nodig jullie daarom graag uit voor een gezamenlijke potluck-picknick in het zomerse Erasmuspark na afloop. Neem je wat lekkers te eten en te drinken mee om samen te delen? Graag ook een bord en bestek en als je hebt een kleedje. Er is muziek in het park (Westwaarts-festival), dus we kunnen lekker chillen. Bij regen volgt een indoor-plan, ik hou jullie op de hoogte.

Burn baby, burn!

In de serie van vier elementen aarde, water, lucht en vuur, dansen we a.s. zaterdag met het element ‘vuur’. Vuur staat voor je passie, je enthousiasme, je creatiekracht. Voor datgene waar je letterlijk warm voor loopt. Het innerlijk vuur houdt ons gaande, geeft energie en kracht. Vuur hoeft niet groots en meeslepend te zijn. De vlam van één kaars kan een zaal verlichten. Mediteren met een kaarsje aan kalmeert onze geest. Soms brandt er een zacht smeulend vuurtje in jou, waarbij je even kunt rusten, waardoor het na een tijdje weer opflakkert. Vuur staat ook voor warmte, plezier en genieten met de mensen die je na staan. Kortom: vuur is veelzijdig J! Passie, enthousiasme, creatie en plezier zijn de thema’s waar we zaterdag mee dansen. Dans je mee? Info: www.biodanzametvera.nl.

Piano-passie

Muziek kan ook vurig zijn. Deze week heb ik eindeloos veel YouTube filmpjes van de briljante en flamboyante jonge pianiste Yuja Wang bekeken. Wat een talent en wat een power! Nieuwsgierig? Kijk en luister naar haar vurige versie van Mozart’s Turkse Mars: https://www.youtube.com/watch?v=4jmpXFXsJdA&sns=fb&app=desktop. Ik heb er werkelijk geen woorden voor. Weergaloos!!

The sky is the limit!

In de serie van vier elementen aarde, water, lucht en vuur, dansen we aankomende zaterdag met het element ‘lucht’. We ademen lucht in en dat geeft ons leven. Diep inademen geeft instant ontspanning. Lucht staat voor vrijheid en ruimte, voor onze missie en visie in het leven. Lucht is in verbinding met ‘het al’ en het bereik is daardoor oneindig groot. Dat hebben we allemaal wel eens ervaren bij het kijken naar de sterren in een heldere nacht. ‘The sky is the limit’ is een uitspraak die mij meteen een gevoel van ruimte, vrijheid en eindeloze mogelijkheden geeft. Als ik me wat zwaar op de hand voel, brengt de blauwe of bewolkte buitenlucht mij letterlijk lichtheid en een ruimere blik op de zaak. Als iets waar ik tegenop zag achter de rug is, voel ik mij opgelucht en dat kan ik dan in mijn hele lijf ervaren. Lucht is vluchtig en ongrijpbaar. Via de lucht ontvangen we geluid en geuren die vervolgens allerlei herinneringen of emoties kunnen oproepen. Bij de geur van verse drukinkt (hoe chemisch ook) word ik blij, want dat betekent een nieuw boek, een nieuw verhaal om te lezen. Daar kan geen e-reader tegenop J! Lichtheid, luchtigheid, ruimte en vrijheid zijn de thema’s waar we zaterdag mee dansen. Dans je mee? Info: www.biodanzametvera.nl.

Na afloop gaan we (bij mooi weer en voor wie wil) met z’n allen naar het nabij gelegen Erasmuspark om te relaxen in de frisse lucht met een kopje thee.

Down to earth

In ons leven kennen we vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Vorige week dansten we ‘go with the flow’ als water. Dit keer is aarde ons thema. Aarde kent verschijningsvormen als zand en steen. Aarde geeft ons vaste grond onder de voeten en vormt rotsen in de branding. Het is de basis van waaruit wij leven en onszelf manifesteren. Aarde houdt ons met beide benen op de grond: down to earth dus. Als ik behoefte heb aan ‘aarding’ ga ik wandelen; lopen in een kloppende cadans, als het kan op blote voeten. Dan voel ik letterlijk bodem onder mijn voeten, van waaruit ik weer in staat ben om te leven, in verbinding te zijn met anderen, te werken en te creëren. Aarde is ook heerlijk om op te dansen: in het ritme, down to earth. Zaterdag dansen we hiermee: aards, ritmisch en ontspannen. Dans je mee? Aanmelden: www.biodanzametvera.nl.

Na afloop gaan we (voor wie wil) met z’n allen naar het nabij gelegen Erasmuspark om te relaxen op diezelfde aarde, op een kleedje in het gras. Als je wilt kun je iets te drinken en/of te eten meenemen.

Go with the flow…

Water is belangrijk voor alle levende wezens, we kunnen niet zonder. Zelf bestaan we voor zo´n 70% uit water. Water heeft unieke eigenschappen: het is vloeibaar, transparant en nat. In vaste vorm is water hard en ijzig en in vluchtige vorm kan het stomend heet zijn. Water in een warm bad voelt zacht en comfortabel, een tsunami-vloedgolf heeft een verwoestende uitwerking. Ik hou van water, ben een echt watermens. Ik voel me krachtig als ik strakke banen zwem door het koude water van het buitenzwembad en alles tintelt als ik daarna opwarm in de sauna. Water heeft alles in zich: kracht, zachtheid, helderheid, vloeibaarheid. Water leeft, stroomt en spettert. Zaterdag dansen we met alle aspecten van water. Wij zijn (als) water, dus alles zit ook in ons. Let it flow, gewoon in je danskleren J. Flesje water mee! Ben je erbij? Cool!

Na afloop gaan we (voor wie wil) met z’n allen naar het nabij gelegen Erasmuspark voor thee (of water) en relaxen.

Enjoy the spicy mix!

Biodanza is een magische mix van muziek, beweging, ontmoeting en zijn. Een wekelijks recept voor je gezondheid, vitaliteit en welbevinden. Onze vrouwengroep is elke week anders van samenstelling. Vaste deelnemers, af-en-toe mee-dansers en nieuwe gezichten, alle vrouwen zijn welkom. We creëren met elkaar telkens een unieke mix van ervaringen, ontmoetingen en samenzijn. Het basisrecept is hetzelfde en toch smaakt het steeds weer anders. Net als de gezonde Marokkaanse maaltijdsoep Harira* die tijdens de Ramadan na zonsondergang gegeten wordt. Als je langer danst voel je de heilzame werking van de ‘biodanza-soep’ steeds meer beklijven in je lijf en leven. Zaterdag dansen we een spicy mix van ingrediënten. Met pittige ritmes, smeuïge bewegingen en subtiele details. Wat een heerlijkheid J! Dans je mee?

*Recept Harira: http://www.24kitchen.nl/recepten/harira-marokkaanse-maaltijdsoep

Na de spicy biodanza mix gaan we (voor wie wil) met z’n allen naar het (gratis) Harira food & verhalen festival in het nabij gelegen Erasmuspark. Er is mooi weer in aantocht, dus dat wordt lekker rondstruinen, van food, muziek en verhalen genieten en/of relaxen op een kleedje. Info: www.harira.nl.

Workshop 21 mei: Slow down… and relax!

Slow down´ zong Douwe Bob zaterdag. Business goeroe´s spreken van ´work hard, play hard, rest hard´. Vertraging, ontspanning en rust zijn net zo belangrijk als actie en beweging. Ik ervaar dat steeds weer. Plannen maken, in actie komen, stappen zetten geeft energie en een goed gevoel. Zonder stappen zetten kom ik nergens. Maar als ik voel dat ik mezelf tot actie aanspoor vanuit moeten, controle of vanuit de overtuiging dat stilstand achteruitgang is, dan werkt het tegen me. Wat ik dan eigenlijk nodig heb is vertraging en rust. Even voelen hoe het met me is en daarin ontspannen. En dan voelen wat de volgende stap mag zijn. Ontspannen kan soms ook ‘spannend’ zijn. Als we vertragen beleven we de dingen intenser en komen we dichterbij ons gevoel. Dan kunnen zich allerlei emoties aandienen, fijne en minder fijne. Het is dan een hele kunst om al die gevoelens welkom te heten en ze gewoon te ervaren, zoals ze zijn. Zaterdag gaan we hiermee dansen. Bewegen vol energie, stap voor stap vertragen en helemaal ontspannen in hoe het met ons is. Enneh…, ontspannen en genieten gaan heel goed samen J! Dans je mee?

Zaterdag wordt het – zo het er nu uitziet – mooi weer: zon, een wolkje en 23 graden. We relaxen dan na afloop op een kleedje in het nabije Erasmuspark. Ben je erbij en neem je ook wat te drinken of te knabbelen mee?

Workshop 14 mei: Inspiratie!

Aankomend weekend is het Pinksteren (Grieks: Pentekostè): de vijftigste dag vanaf Pasen, waarin we herdenken dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Ik heb ook wel eens gelezen dat de apostelen op die dag ‘goddelijke inspiratie’ over zich uitgestort kregen, waarna zij zelf de goddelijke boodschap over de wereld konden verspreiden. Het thema van Pinksteren is dus ‘iets met inspiratie’. Wat is inspiratie eigenlijk? Letterlijk betekent het in-ademen, iets binnen laten stromen. Het Nederlands woordenboek spreekt van bezieling; enthousiasme; geestdrift; energetische werklust; overdreven hartstochtelijkheid. Wat ik in alle definities terugzie is dat er iets van buitenaf naar de mens toestroomt dat leidt tot bezieling, enthousiasme en creativiteit. Tot zover de ‘theorie’.

Nu de praktijk. Er zijn momenten dat ik heel geïnspireerd bezig ben. Dan bruis ik van ideeën en zie ik mijn toekomstige creaties  – of het nou een blog, een biodanzales of een Sinterklaasgedicht is – al helemaal voor me. Ik voel energie en ervaar een workflow die me blij maakt. Soms voel ik helemaal geen inspiratie en loop ik op alle fronten vast. Dan ervaar ik verstarring, krampachtigheid en ook nog eens weerstand tegen dat gevoel. Ik heb dan helemaal nergens meer zin in: boeh-bleh-bah L. We kennen dat allemaal wel. Wat mij dan helpt is om eerst het verzet tegen dat gevoel op te geven. Dat geeft rust en ruimte. Vandaar uit zoek ik verbinding met mensen die me na staan. Of ik ga iets doen wat ik nog nooit gedaan heb. Iets nieuws dus! Dat is spannend en levert altijd iets op. Wat ook nog opgaat is de waarheid ‘inspiratie is voor 99% transpiratie’ die ik als kind al hoorde. Actie, doen, doorgaan, dan komt de inspiratie vanzelf op gang J.

In biodanza is elk moment nieuw. In de verschillende dansen en ontmoetingen ervaren we van alles van binnen. Als we ons openstellen voor al die nieuwe ervaringen, komt er een rijke stroom van inspiratie naar ons toe. Aanstaande zaterdag gaan we daarmee dansen. Laat je inspireren door de muziek, de beweging en de vrouwen die meedansen. Geef je over aan de stroom van ervaringen en voel de magie die dat alles in zich heeft. Is biodanza nieuw voor je? Kom dan vooral meedansen. Het levert altijd iets op J! Je bent van harte welkom.

Workshop 7 mei: you are the Music!

Music makes the world go round J! Dat kon ik voelen tijdens de vivencia van vorige week zaterdag. Er is niets dat ons zo rechtstreeks in het hart kan raken als muziek. Als kind was ik groot fan van Abba. Ik draaide hun platen grijs, plakte hele plakboeken vol, zong alle nummers fonetisch mee en de eerste film die ik ooit in de bioscoop zag was ‘Abba, the Movie’. Nog steeds als ik oude Abba-nummers hoor, springt mijn hart op en krijg ik zin om te dansen en mee te zingen. Die liedjes hebben zich in mij verankerd. Veel klassieke muziek brengt me terug in de tijd toen ik piano studeerde. En dan komen er heel andere emoties naar boven. Muziek beroert ons en laat ons bewegen. Het biodanza-systeem rust op drie pijlers: muziek, beweging en de groep. Dat zijn de ingrediënten waar we elke week mee ‘werken’ of liever: spelen. Zaterdag 7 mei staat de workshop in het teken van jouw muzikale ervaring. Laat je meenemen door muziek van alle tijden, dans-dans-dans en laat je creativiteit stromen. Tot je helemaal samensmelt met de muziek en jouw dans. You are the Music! Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Zaterdag is er mooi weer voorspeld. We gaan dan ook na afloop naar het Erasmuspark om daar thee te drinken en samen te relaxen. Ik zal ook zorgen voor een fles wijn, olijven en iets te knabbelen. Ben je erbij en/of neem je ook iets lekkers mee om te delen? Ik hoor het graag!

Workshop 30 april: celebrations!

Morgen viert onze Koning zijn verjaardag en het is koud. Ik ben geslaagd voor een examen en mijn laptop staat op instorten. Ik had een gezellig etentje met een vriend heb gedoe met een ander. Ik was naar een mooie dansdag en had daarna een onrustige nacht. Ik kreeg geld terug van een instantie en een dag later een fikse rekening. Herkenbaar? Er is altijd wel wat om je druk om te maken. Of liever: om te ervaren. Er is gezondheid en ziekte, succes en falen, genot en pijn. Er zijn pijnlijke en prachtige zaken in het leven en heel veel daar tussenin. Alles heeft twee (of meer) kanten, in grote en kleine dingen. En… er is altijd een kant om te vieren! Hoe groot of klein ook. In biodanza doen we dat volop. We koesteren wat er is en zien de schoonheid in elke ervaring. We vieren het leven met elkaar. In dans, muziek en samenzijn. Zaterdag dansen we met het thema ‘Celebrations!’ Vier wat er is en laat het feestgevoel maar stromen. Uitbundig of ingetogen, hoe het er bij jou ook uitziet! Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Biodanza met Vera 16 april: hoofd, hart en heupen

Deze dagen zit ik veel achter mijn computer om een examen voor te bereiden. Mijn ogen zijn strak op het beeldscherm gericht en mijn hoofd draait op volle toeren. Mijn nek en schouders voelen gespannen aan, want het is best stressvol. De rest van mijn lichaam voel ik nauwelijks nog en na een paar uur werken voel ik ook geen inspiratie meer. Ik voel me moe en murw. Wat ik dan doe? Ik ga bewegen: lopen, fietsen, zwemmen of gewoon een klein wandelingetje in het park. Het schudt mijn hoofd los, ik voel mijn lichaam weer, de energie stroomt en ik kom weer op nieuwe ideeën.

Dansen werkt precies zo. Als je danst beweegt je hele lichaam. Je voelt je armen, benen, borst, billen, hoofd, schouders, knieën en tenen. Je hoofd gaat steeds meer ‘uit’, je beweegt ‘op gevoel’ vanuit je hart en je voelt je ‘power’ vanuit je heupen. En na een tijdje voel je al die aparte delen niet meer en ervaar je je lichaam als één geheel.  Je doet de dans niet meer, je bènt de dans.  Het leuke van biodanza is, dat je dit alles samen met anderen ervaart. Met z’n allen werkt het nog krachtiger!

Zaterdag dansen we weer. Met hoofd, hart en heupen. Met handen en voeten. Alles doet mee en het geheel is  (véél) meer dan de som der delen. Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Biodanza met Vera 9 april: energie!

Energie is een interessant fenomeen. Soms bruis ik van energie en ben ik niet te stoppen. Soms is het opeens helemaal weg en kom ik geen stap vooruit. Dan vraag ik me af waar mijn energie gebleven is en betwijfel ik of die ooit weer terugkeert. Herkenbaar? Wat me dan helpt is het inzicht dat alles energie is. Elke handeling, emotie, gedachte is energie. Energie is er altijd en verandert steeds van vorm. Energie forceren heeft dus weinig zin. Openstaan voor de energiestroom in het moment wel! Hoe die er ook uit ziet. Want ook verlangzaming en rust is energie.

Wat mij altijd energie geeft is beweging, in welke vorm dan ook. Beweging brengt een energiestroom op gang, die gaandeweg groter wordt. ‘The more you put in, the more you get out!’ is een uitspraak die ik erg waardeer. In beweging komen kost energie, maar als je eenmaal in beweging bent, krijg je er dubbel zoveel energie voor terug. En als je beweging bestaat uit dans, krijg je er nog een portie geluksgevoel bij. Als bonus J!  Zaterdag gaan we hiermee experimenteren. Dans je mee? Je bent heel welkom, hoe je energie ook is!

Ter info: zaterdag is ook Heidi de Wit als supervisiedocent aanwezig.

Biodanza met Vera 2 april: stappen zetten!

“Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt” is een bekende uitspraak van de vorige week overleden Johan Cruijff. Ik ben een groot bewonderaar van Cruijff. Van zijn spel  – ja, ik vind voetbal mooi! – en zijn uitspraken. Soms moet er inderdaad iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Dat kan een gebeurtenis zijn die je niet in de hand hebt, maar het kan ook een stap zijn die je zelf zet. Elke stap die jij zet brengt iets in beweging. Elke beweging heeft richting en energie. Alle bewegingen vormen samen een reis. En wat de bestemming of het doel ook is, de reis zelf is altijd interessant. Zaterdag gaan we dit thema verkennen in de dans. Dans je mee? Zet die stap J! Je bent heel welkom!

Biodanza met Vera 19 maart: Lente in de Lucht!

Het is bijna lente en dat is aan alles voelbaar. De dagen worden steeds langer, er is meer licht, de zon schijnt vaker en de temperatuur gaat langzaam omhoog. Vandaag is een prachtige dag! Ik kijk uit mijn raam en zie het Erasmuspark  onder een strakblauwe lucht, vol beschenen door de zon. De bomen zijn nog kaal, maar ik zie al een groene zweem over het park heen. Heerlijk! Voor veel mensen is de lente de tijd om veel naar buiten te gaan. Om nieuwe stappen te zetten en met frisse energie de wereld tegemoet te treden. Wakker, helder en aanwezig. In de workshop van zaterdag 19 maart gaan we hiermee dansen. Lekker in het ritme, op de aarde. Met ook vleugjes licht- en luchtigheid. Ben je erbij? Neem je lentegevoel mee, hoe het er ook uitziet, alles is welkom J.

Biodanza met Vera 12 maart: Vier je Vrouw-zijn!

Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Het wordt wereldwijd gevierd, vaak rond een specifiek thema als ‘vrouwenrechten’ of ‘geweld tegen vrouwen’. Meer informatie over het hoe en waarom van deze dag vind je hier: www.internationale-vrouwendag.nl/iv.html. Wat ik mooi vind aan Internationale Vrouwendag is het voelen van verbondenheid met vrouwen van alle leeftijden en culturen. Ik voel me vereerd om op die bijzondere datum jarig te zijn en heb mijn verjaardag regelmatig met vrouwen gevierd.

In de workshop van zaterdag 12 maart wil ik Internationale Vrouwendag èn mijn verjaardag met jullie vieren. Samenzijn met vrouwen heeft een bijzondere kwaliteit. Vrouw-zijn is een groot(s) onderwerp, waar veel over te zeggen valt. Wat betekent vrouw-zijn voor jou? Wat vind je leuk aan vrouw-zijn? Wat betekent ‘sisterhood’ voor jou? In de dans gaan we het ervaren en vieren. Dans je mee? Ik trakteer op een mooie vivencia en wie zin heeft is van harte welkom om na afloop een drankje te drinken bij Cafe Cook ‘om de hoek’ van FemmeGym.

Biodanza met Vera 5 maart: dans je ruimte!

Terschelling is prachtig en na een heel zonnig en koud weekend, is het nu een en al storm en regen hier. Wat me altijd raakt op het eiland is de enorme ruimte die er is. Met de Waddenzee, de Noordzee en de uitgestrekte duinen en stranden vormt Terschelling een groot contrast met het drukke, snelle Amsterdam waar ik mij doorgaans in begeef. Ik geniet daarom enorm van lange fietstochten en wandelingen en de ruimte en stilte die er is. Ruimte is het thema waar we zaterdag mee gaan dansen. Wat betekent ruimte voor jou? Hoe beweeg je door de ruimte? Welke ruimte is er in jouzelf? We gaan er op een speelse manier mee dansen. Dans je mee? The Floor is Yours J!

Biodanza met Vera 20 februari: De zon in jou!
De volgende workshop is op zaterdag 20 februari. We dansen dan met het thema ‘de zon in jou’. Deze week schijnt de winterzon volop en als ik buiten loop geniet ik van haar licht en warmte. Door de koude temperatuur, voel ik de kracht van de zon des te meer.  Die energie van licht en warmte zit ook in jou, in ons allemaal. Door samen te dansen zien we de zon in onszelf en in de ander. En kunnen we na afloop stralend weer naar buiten lopen. Dans je mee? Je bent van harte welkom!

Biodanza met Vera 13 februari

De volgende workshop is op zaterdag 13 februari. Jullie zijn van harte welkom om mee te dansen. Een aantal van jullie heeft zich al aangemeld of heeft gezegd misschien te komen. Hartstikke fijn! We zijn wederom met ongeveer 12 danseressen en dat is een hele mooie groep. Ik verheug me op deze tweede workshop, waarin we weer met elkaar gaan dansen, genieten en samenzijn.
Supervisie: deze keer is extra bijzonder en voor mij ook spannend, omdat de directeur van de Biodanzaschool Utrecht aanwezig is voor supervisie. Directeur Merijn Oudheusden is dan zaterdag de (enige) man in dit gezelschap. Dit ter info. De volgende supervisie lessen – een keer per maand – zal Heidi de Wit (een vrouw) aanwezig zijn.

Biodanza met Vera 6 februari 2016

Fijn dat jullie je hebben aangemeld of hebben gezegd misschien te komen voor de eerste workshop Biodanza met Vera – voor vrouwen a.s. zaterdag. Ik verheug me er enorm op jullie allemaal te verwelkomen en met jullie samen de dans van het leven te dansen. We zijn nu  met ongeveer 12 danseressen en dat is een heerlijke groep om mee te starten. Voor mij is het de eerste workshop, voor sommigen van jullie de eerste keer biodanza. Bedenk dan – vrij naar Lao Tzu – een reis van duizenden kilometers begint met één enkele stap.

Zelf voel ik een licht opgewonden spanning. Heel bijzonder, want er komt immers nooit een tweede eerste keer. We gaan lekker dansen en genieten, dat is mijn intentie voor zaterdag.