Wat is Biodanza

Biodanza: dans van het leven

Biodanza betekent de dans van het leven. ‘Bio’ betekent ‘leven’ ‘danza’ betekent ‘dans’, biodanza is de dans van het leven. In biodanza stellen we het leven centraal. Het leven is wie wij zijn met alles wat daarbij hoort. Jij bent jouw leven. Je lijf, je gedachten, je emoties. Je heden, je verleden, je toekomst. Je vreugde, je verlangens, je dromen. Je familie, geliefden, vrienden en collega’s. Kortom: je buitenwereld en je binnenwereld. Alles is deel van jou en mag er helemaal zijn en geleefd worden! Daar gaat biodanza over.

Een biodanzaworkshop (vivencia)

Een biodanzaworkshop (ook wel ‘vivencia’, wat betekent ‘totale aanwezigheid in het moment’) begint met een korte introductie waarin we even samenzijn en dingen kunnen delen. Daarna dansen we de openingscirkel. Het eerste deel van de les bestaat uit actieve dansen met veel ritme en beweging. Het tweede deel van de les doen we rustiger oefeningen, zodat we kunnen ontspannen. We dansen op verschillende soorten muziek: van Bach tot Beatles, van tango tot jazz. Biodanza werkt niet met voorgeschreven pasjes. Je volgt je gevoel en creëert je eigen beweging. Je danst alleen, met de ander, in groepjes en met z’n allen samen. We sluiten de workshop af met weer een cirkel. 

Een biodanzaworkshop brengt je uit je gedachten, in je lijf, helemaal aanwezig in het hier-en-nu. Leidraad in biodanza zijn de vijf lijnen van vivencia. Dit zijn vijf elementen die wij als mens allemaal in ons hebben en waarlangs we ons ontwikkelen:

  • Vitaliteit: beweging, energie, kracht, gezondheid, levenslust (aarde)
  • Seksualiteit: passie, plezier, sensualiteit, genieten (vuur)
  • Creativiteit: expressie, schepping, vernieuwing, enthousiasme (aarde/vuur)
  • Affectiviteit: vriendschap, relaties, liefde, empathie, verbinding (lucht/water)
  • Transcendentie: verbinding met de natuur, de kosmos, het universum (lucht)
Mensen dansend in een cirkel terwijl ze elkaars handen vasthouden

NB In de lessen voor beginners ligt het accent op de lijnen van vitaliteit en affectiviteit. Dit lijstje mag je weer vergeten. In de workshop ga je uit je gedachten, in je lijf en ervaar je vanzelf wat het allemaal betekent.

Effecten van biodanza 

Na een workshop ga je naar huis met energie en een gevoel van blijdschap en verbinding. Als je vaker biodanza doet, zul je in je leven meer energie, kracht, plezier en liefde ervaren.

Biodanza voor iedereen

Biodanza is voor iedereen: mannen en vrouwen, jong en oud. De lessen op de donderdagavond zijn open voor beginners en mensen met danservaring. Iedereen die zin heeft om te dansen en te genieten, is welkom. 

Ervaringen die mensen over biodanza delen:

Biodanza geeft me kracht en energie die doorwerkt in mijn leven
Na een workshop voel ik me ontspannen en blij
Door biodanza voel ik meer liefde voor mezelf en anderen
Ik geniet enorm van de muziek en lekker dansen in een veilige setting

The organ for experiencing music is not the ear, but the body
~ Rolando Toro Araneda
Mensen die elkaar wiegen